
În articolul anterior legat de fericire, povesteam despre câți bani îți trebuie ca să fi fericit. Ajungând aici cu pași mici, mai facem un salt și abordăm următorul subiect:
Cum îți dai seama că ești fericit?
Fiind un sentiment foarte personal este foarte greu să stabilesc reguli generale pentru fericire.
Iată 3 trăiri esențiale asociate cu fericirea:
1. Starea generală de bine.
2. Somn profund și odihnitor pe timpul nopții.
3. Abordare conciliantă cu privire la problemele vieții.
Chiar dacă aș putea adăuga mai multe aspecte legate de sentimentul de fericire, am ales 3 dintre ele, la un nivel mai general, pentru simplificarea înțelegerii.
Conform teoriei creștine prin care se definește “Răul” ca o absență a “Binelui”, folosind aceeași analogie putem conclude că “Fericirea” este absența “Tristeții”.
Printr-o simplă observație se poate deduce că este vorba de un antagonism, o opoziție a unor concepte.
Încă din antichitate, prin intermediul miturilor, credințelor, poveștilor transmise prin viu grai sau scrise, religiilor și politicilor sociale, oamenii au încercat să definească “Binele și Răul”, “Fericirea și Tristețea”, “Iubirea și Ura”, iar exemplele pot continua…
Unele explicații sunt mai simple, altele mai complicate dar…
De fapt, este vorba despre reconcilierea contrariilor!!!
Fiecare persoană reprezintă o sumă de atribute pozitive și negative, unele conștiente altele inconștiente.
Conștientul este reprezentat de Eu iar inconștientul de Sine.
Deja intrăm pe tărâmul filosofiei și psihologiei, cheia succesului rămâne însă aceeași:
“Cunoașterea de Sine și reconcilierea contrariilor“.
Ăsta e cel mai greu lucru de realizat în viață….adică să te cunoști cu adevărat, dar nu numai atât, să faci lucrurile în așa fel încât să nu îți creeze conflicte personale.
Conflictele personale se traduc simplu prin – a te minți singur.
Cumva tu de fapt ști cine ești, ce îți place să faci, cum îți place să fi tratat de către alții dar…..cumva, cumva ajungi să faci lucrurile altfel.
Altfel – înseamnă că te păcălești singur/ă.
Revenind la problema noastră – dacă ești sincer cu tine vei reuși să fi conciliant și optimist, ceea ce duce la o stare generală de bine.
Acum că am răspuns la problemele 1 și 3, îmi mai rămâne de rezolvat cea de-a doua.
Asta cu somnul am adăugat-o pentru cei care nu reușesc să observe, să conștientizeze și să aplice metode eficiente pentru a-și rezolva problemele.
Cei care sunt prea absorbiți de vârtejul vieții nu vor putea să se autocunoască deoarece nu dedică suficient timp pentru introspecție sau nu sunt suficient de consecvenți în a nu se minți singuri. Ei sunt copleșiți de societate și simt o nevoie mai mare de a se conforma normelor sociale mai mult decât de a fi ei înșiși.
Cu toate că nu toți suntem suficient de conștienți, ne putem da seama când ceva nu merge bine atunci când nu dormim bine.
Toți știm asta!
Chiar dacă vrem să ocolim problemele personale, acestea vor izbucni necontrolat în timpul somnului prin vise.

Visele sunt o reprezentare simbolică a Sinelui, a inconștientului. Inconștientul este întreg universul uman, care ne influențează permanent, câteodată fără să ne dăm seama…
Când totul merge bine, dormi bine și nu vei fi deranjat, că să zic așa, de niciun vis.
Visele fiind foarte greu de explicat, inclusiv de către specialiștii în psihologie, rămâne să le tratăm în articolele viitoare.

Până acum am arătat câteva aspecte legate de cum îți dai seama că ești fericit. Din punctul meu de vedere, aceste 3 trăiri esențiale legate de fericire, sunt doar punctul de plecare în călătoria personală de cunoaștere de sine. Această nevoie este asociată de cea primară de Siguranță.
Ești în Siguranță – Te simți bine – Te simți fericit.
În logica narațiunii următorul pas în rezolvarea problemei fericirii este să încercăm să răspundem la întrebarea următoare:
Ce înseamnă pentru tine să fi în siguranță?
Ca să ne dăm seama cum să fim fericiți trebuie să abordăm problemele în mod exhaustiv. Lucrurile nu sunt simple dar toate au o logică pe care eu încerc să o demonstrez cât se poate de succint.
Nu pot să ofer rețeta fericirii și nici acest articol nu poate să ofere o imagine de ansamblu asupra idei de fericire, dar o să dedic o serie de articole pentru a oferi un punct de vedere personal.
Stai lângă mine!!!
O zi minunată tuturor!