
În articolul anterior am vorbit despre 3 atribute esențiale ale fericirii iar discuția ne-a purtat în direcția pe care vreau să o dezbatem azi, și anume:
Ce înseamnă pentru tine să fi în siguranță?
Sentimentul de siguranță este legat de o anumită stare generală de bine care, ulterior, se traduce prin a fi, cel puțin, mulțumit de tine însuți. Ști că ai făcut tot ce ai putut, ai ajuns la un rezultat rezonabil, nimeni nu este afectat de ceea ce ai făcut tu, iar la sfârșit ai reușit să îndeplinești o sarcină sau să faci ceva drag ție.
Siguranța este dată, de fapt, de ceea ce ști să faci și de lipsa unor influențe negative asupra a ceea faci.
Cumva pare că ne învârtim în cerc, dar asta este și esența lucrurilor. Nu este foarte complicat. Sunt doar câteva noțiuni care trebuiesc ținute minte iar restul ține doar de felul în care ști să gestionezi evenimentele.
Cei care au tendința de a se lăsa influențați de către ceilalți, nu înseamnă că fac ceva rău, dar cu siguranță fac ceva care nu corespunde în întregime cu personalitatea lor. Acest lucru creează un sentiment de nesiguranță, un sentiment de neîmplinire și duce la o lipsă de încredere în forțele propri.
Aici vine și întrebarea: Ce înseamnă pentru tine să fi în siguranță?
Siguranța are mai multe laturi și poate fi privită din mai multe unghiuri, poate fi văzută din perspectiva unei căsnicii împlinite, din perspectiva unui job bun, din perspectiva depășirii unor obstacole de natură medicală, din perspectiva unui viitor luminos, din perspectiva unor relații de familie bune, din perspectiva evitării unor catastrofe precum războiul, schimbările climatice, cataclisme naturale, crize economice și politice s.a.m.d..
Această enumerare poate fi completată cu multe alte exemple, dar ceea ce am dorit eu să scot în evidență este faptul că siguranța se poate traduce în mod simplu printr-o stare de liniște sufletească, o stare de mulțumire interioară.
Mai departe vreau să leg aceste noțiuni unele de altele ca să demonstrez legătura dintre Fericire – Siguranță – Liniște și mulțumire interioară.
Punctul cheie al seriei de articole dedicate sentimentului de Fericire este cunoașterea de Sine și reconcilierea contrariilor – vezi articolul anterior despre fericire.
Este chintesența existenței noastre pentru că oamenii, fără să își dea seama, aleargă necontenit pentru cunoașterea de sine. Chiar dacă sună ciudat acest lucru, eu am stat și am analizat problemele mele personale din toate punctele de vedere și am ajuns la această concluzie. Poate că mai există lucruri pe care eu nu le cunosc și poate că am înțeles greșit anumite aspecte ale vieții, dar ori de câte ori am avut probleme și am căutat liniștea interioară, m-am întors de fiecare dată la aceeași întrebare:
Cine sunt eu și ce vreau?
Ori de câte ori am încercat să dau un răspuns, am avut aceeași problemă – nu reușeam să văd viitorul fără să anulez tensiunile mai vechi.
Ce înseamnă asta?
De fiecare dată știam cam ce vreau dar nu puteam să evoluez din cauza, de exemplu, a situației familiale. E foarte greu să fi optimist când familia ta nu te înțelege. Necazul e altul și anume – nu putem să dăm familia la o parte fără să ne simțim dezrădăcinați. Chiar dacă familia, în principiu, îți vrea binele, nu înseamnă că acest BINE pe care îl văd ei este ceea ce ai tu nevoie.
Cum faci să treci peste acest obstacol?
Eu nu am găsit prea multe rezolvări dar o să vă dezvălui pe cea pe care am aplicat-o eu:
În situația mea, fiind căsătorit, iar mama mea nu a plăcut-o pe soția mea, la un moment dat a trebuit să aleg! Am ales-o pe soția mea, dar nu în detrimentul mamei mele – adică i-am explicat mamei că soția mea este cel mai bun prieten al meu și mă face fericit, avem grijă unul de celălalt și ne respectăm reciproc. Ea este omul cu care vreau să îmi trăiesc viața.
Bineînțeles că pentru mama mea explicația nu a fost rezonabilă și a fost foarte dezamăgită de rezultatul negocierilor, ca să zic așa, dar a realizat că mă poate pierde definitiv dacă mai continuă cu nemulțumirea ei față de soția mea. Nu pot să spun că după acest eveniment, toate lucrurile au fost roz dar, cel puțin pentru mine au reprezentat punctul de cotitură al vieții când am reușit să recunosc, față de mine în primul rând, că era momentul să mă rup de relațiile părintești, oricât de bune ar fi ele, și să devin independent, să urmez calea pe care eu am ales-o și să mă bucur de restul vieții.
Desprinderea de părinți reprezintă unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut, de aceea încă din antichitate există diverse ritualuri în acest scop.
Pentru mine acel moment a fost unul de sinceritate față de nevoile propri și față de ceilalți, iar mai departe nu am mai avut frică de nimic. Am reușit să iau decizii fără ezitare, știind ce am nevoie în viață și mai ales știind că am pe cel mai bun prieten al meu lângă mine.
După acest moment critic în viață, chiar am ajuns la un sentiment de siguranță și mulțumire interioară, știind că am făcut ceea ce a fost necesar și natural pentru mine. M-a făcut să mă simt bine iar eu asta înțeleg prin Fericire. Am devenit foarte încrezător în viitor, iar pe de altă parte, soția mea, a căpătat și ea același sentiment de siguranță și pur și simplu, acum, ne completăm viețile reciproc.

Acum mă bucur de cine sunt dar lucrurile nu au fost ușoare și a fost nevoie să mă înțeleg pe mine prima dată, ca mai apoi să fiu în stare să iau o decizie. Am fost sincer cu mine și nu m-am mințit singur și mă simt bine în pielea mea. Nu mă mai interesează ce spun ceilalți despre mine dacă eu știu deja cine sunt și ce vreau.
Am căpătat un fel de încredere ca și atunci când am decis să îmi fac blogul asta și să scriu aici opiniile mele. La început am avut un fel de ezitare că, știți cum e românul, dacă nu critică pe cineva nu e sănătos, dar am reușit să trec peste asta. Toate m-au întărit și m-au transformat în omul care sunt astăzi.
Din cauza luptei personale cu provocările vieții, mă face să fiu foarte modest în a oferii sfaturi cu caracter miraculos, pe care oamenii să le urmeze și să ajungă la mult-doritul sentiment de Fericire.
Cred că toți am căutat cel puțin odată în viață pastila magică, care să ne ofere rezultatele visate. Și eu am fost unul dintre aceștia dar realitatea este dură și nu iartă pe nimeni, de aceea drumul tămăduirii este lung și dificil, pretinde consecvență și sacrificiu și nu oferă rezultate de fiecare dată.
Ca să nu te demoralizezi și să poți continua drumul autocunoașterii, ai nevoie de un prieten bun care să fie lângă tine tot timpul, să te ridice și să te încurajeze când e nevoie. Eu sunt norocos și o am pe soția mea – Tu pe cine ai?
Alege să stai lângă oameni de calitate care sunt sinceri cu tine!

Acum, la legătura conceptelor Fericire – Siguranță – Liniște și mulțumire interioară mai putem adăuga încă unul – Sinceritate.

Sinceritatea a fost din totdeauna o sabie cu două tăișuri, dar o să povestim despre asta în articolul următor.
Stai lângă mine!
O zi minunată tuturor!