Câți bani îți trebuie să fi fericit?

Că să pot răspunde la întrebare am hotărât să iau patru exemple:

1. Cuplu în vârstă de 60 de ani cu o căsnicie durabilă de aproape 40 de ani.

2. Cuplu în vârstă de 40 de ani cu o căsnicie între 10 și 20 de ani.

3. Cuplu tânăr de aproximativ 20-25 de ani, proaspăt căsătoriți.

4. Celibatarii.

Cuplul în vârstă de 60 de ani care au o căsnicie stabila de aproape 40 de ani.

Care este suma care îi face pe ei fericiți?

Acești oameni, care ajung la această vârstă, pun preț pe calitatea vieții sociale, mai mult decât pe agoniseală. De multe ori vedem acești oameni, care mai au și calitatea de bunici, că preferă să facă cadouri pentru a menține o legătură apropiată cu nepoții, sau fac eforturi pentru a-i ajuta pe copii care, căsătoriți fiind, trec prin momente mai dificile și au nevoie de ajutor. Fie că plimbă nepoții prin parc sau stau cu ei acasă atunci când sunt bolnavi și nu pot fi duși la grădiniță, până la ajutor financiar sau de altă natură, care vine în rezolvarea unor mici necesități ale celor mici.

Ei sunt oamenii care nu mai au nevoie așa multă de bani. Ei vor fi fericiți că cei de lângă ei sunt bine și au nevoie de ajutorul lor. Așa se simt și ei importanți și că au un rol și un scop în viață.

Mai sunt, ce e drept, și alți vârstnici care sunt răutăcioși și nu ajută pe nimeni. Cei care manipulează prin atitudinea și sfaturile lor pe cei apropiați pentru a-i determina să facă ceea ce ei își doresc. Așa se simt ei importanți.

Acești oameni au nevoie de bani, pentru că fără bani, nu mai reprezintă nimic pentru nimeni.

Nu mai valorează doi bani. Sunt niste oameni de nimic care reușesc însă să strice buna dispoziție a tuturor celor care îi înconjoară.

Aceștia trebuie evitați!!!

Mergem mai departe și luam exemplul unui cuplu de 40 de ani, stabili, căsătoriți.

Aceștia au nevoie de bani.

De câți bani au nevoie?

Atât de mulți că să le ajungă pentru traiul curent, pentru plata ratelor la apartament, pentru mașină, haine, coafiură, pantofi…..plata cheltuielilor cu grădinița sau școala copiilor, plata vacanțelor……ieșitul în oraș cu prietenii, sărbătorirea onomasticilor….. și așa mai departe.

Aceștia au nevoie cel mai mult de bani, că sunt tineri și cu multe nevoi.

Dacă nu primesc ajutor de la părinți ei trebuie să se descurce singuri, să își asigure un venit îndestulător, să aibă un job bine plătit și ceva timp liber pe deasupra, ca să se poată bucura cât decât de viață.

Această perioadă vine cu multe solicitări și probleme și nu toți reușesc să se descurce onorabil.

Acum e momentul favorabil, că să zic așa, pentru o criză existențială. O criză a vârstei mijlocii, când stai și te întrebi ce e cu viața ta și ce să faci să fi mai fericit.

Foarte puțini reușesc să găsească un răspuns adecvat și să întreprindă ceva solid în direcția asta. Acum se schimbă destine și se creează drame personale.

Multi oameni nu reușesc să se definească pe ei înșiși și își aruncă veninul asupra celor din jur.

Este o perioadă grea cu multe solicitări, la care nu toți fac față, iar banii sunt un surogat la greutățile vieții, care, măcar pe moment, reușesc să aducă momente de fericire în viață.

Un tip de fericire care este de multe ori prost înțeleasă, iar ulterior apare ruptura….gen divorț….tocmai din cauza evitării analizei propriului Sine.

Urmează cei tineri, cu multă energie și entuziasm.

Ei nu înțeleg ce e viața cu adevărat, chiar dacă cineva și-a dat osteneala să le-o explice. Ei nu înțeleg pentru că iubesc și nu sunt preocupați de probleme existențiale.

Ei sunt îndrăgostiți!

Ei iubesc viața, natura, viitorul pare luminos și accesibil, muzica și relațiile interumane au un rol primordial.

Ei vor să iubească și să trăiască la maxim fiecare secundă. Vor să atingă stelele!

Ei au nevoie de bani că să își poată satisface nevoile imediate, o mașină, un telefon, o excursie, o vacanță, haine la modă, un citybreak…

Cei care au deja un copil încep să se gândească serios la investiții în imobiliare, ceea ce îi aduce în zona celor cu nevoi crescute de bani.

Norocul lor este că fericirea se găsește mai ușor atunci când ești tânăr și treci mai repede peste problemele financiare, ajutați de optimismul caracteristic tinerilor.

Ei încă visează!

La final Celibatarii,

La ei totul depinde de vârstă. Aici se aplică nevoile caracteristice cuplurilor detaliate mai sus.

Problema lor este însă accentuată de faptul că nu se cunosc pe ei înșiși foarte bine, fapt ce a condus la statusul actual de celibatar.

Aici pot fi menționate câteva excepții, referindu-mă la cei care au ajuns celibatari fără voia lor, urmare a unui divorț, deces sau alte asemenea spețe.

Majoritatea, însă se încadrează la lipsa de cunoaștere de sine, ceea ce îi conduce pe un drum solitar, înfruntând singuri problemele vieții, fiind afectați pe termen lung și de o istorie zbuciumată sau o copilărie și adolescență plină de abuzuri.

Celibatul, din punctul meu de vedere, evidențiază o tendință actuală de evitare a problemelor și o refugiere în povești magice, cu rol tămăduitor. Realitatea dovedește contrariul, însă, având un recul puternic după jumătatea vieții.

Atunci este momentul adevărului și al disperării personale reale!

Din păcate, strigătul lor de ajutor se pierde în mulțime și puțini sunt cei dispuși să acorde ajutor.

Ei sunt cei pe care eu pot să îi ajut!

Ajungând la final, am realizat că cititorul acestui articol s-ar putea să fie dezamăgit de lipsa unor detalii legate de informații concrete despre sume de bani.

Ceea ce am relatat arată doar tendințele generale, care au un caracter permanent pe parcursul vieții și care ar putea oferii înțelegere pentru o proiecție personală a viitorului.

Fericirea, fiind un concept filosofic, este imposibil de cuantificat. Este un sentiment pur personal care este conectat la sistemul propriu de valori și credințe.

Conceptul de Fericire este similar ce cel de Adevăr!

Următoarea întrebare la care trebuie să răspundem este:

Cum îți dai seama că ești fericit?

În articolul următor voi încerca să ofer o perspectivă personală la întrebarea de mai sus.

Va mulțumesc și vă doresc o zi minunată!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.