
….sau, Ce să faci când NU ști ce să faci?
Într-o lume plină de rețete de succes, sfaturi și sfătuitori, nimeni nu știe ce să zică sau să facă atunci când rămân blocați. Viața pare așa frumoasă și plină de speranță dar de cele mai multe ori treburile nu merg așa cum ne dorim iar sentimentul de eșec se simte de la o poștă. Problema este că nu prea ne place să recunoaștem aspectele astea mai puțin plăcute ale vieții, iar dacă totuși o facem, începem să înflorim realitatea încât începem și noi să credem minciunile pe care le inventăm.
Adevărul este că nu totdeauna e bine să dezvăluim totul și oricui, că firea omului e ciudată și te trezești că alții sunt și mai buni ca tine la înflorit realitatea și la inventat minciuni. E greu să fi obiectiv și subiectiv în același timp. Asta presupune o onestitate nemărginită pe care să o folosim cu prudență și cu măsură. Acest echilibru se găsește doar la oamenii de caracter, verticali și modești, lipsiți de prejudecăți și interese materiale, purtători a valorilor umane cele mai înalte.
Dacă ești un astfel de om, BRAVO!!! Te felicit din toată inima! Ești un exemplu pentru noi toți!
Dar, dacă ești ca mine, un om cu probleme, cu prejudecăți și cu un suflet câteodată chinuit de lipsa unor satisfacții personale, poate că e momentul să te gândești că suntem doar niște ființe trecătoare pe acest pământ și că, de multe ori, oricât am încerca, planurile pe care le-am facut nu vor să se împlinească conform dorințelor noastre.
Zic asta pentru că sunt sigur că ți s-a întâmplat și ție acest lucru, dar există o soluție:
PLANUL B
Această variantă de rezervă este obligatorie și trebuie să o avem bine definită și să conștientizăm importanța ei deoarece, în mijlocul problemelor care ne apasă noi suntem singuri, doar cu noi înșine.
Chiar dacă sună puțin ciudat ceea ce spun, vreau să fiți sinceri cu voi și să încercați să vă amintiți dacă a fost vreodată o rețetă de succes eficientă în așa fel încât să simți că s-a întâmplat ceva magic iar problemele voastre au dispărut ca prin minune, ca și cum nu ar fi existat vreodată.
Pentru mine, planul B este un fel de rețetă de succes, dar trebuie să explic acest lucru.
Eu definesc PLANUL B ca o stare și nu ca o succesiune de activități pe care trebuie să le înfăptuiesc ca să mă simt bine. Această stare este personală, individuală și nu corespunde niciunei alte stări împrumutate de la altcineva pentru că toți oamenii suntem diferiți și nimeni nu poate oferii altcuiva sfaturi pentru a ajunge la această stare de bine.
Pentru mine PLANUL B reprezintă refugiul de care am nevoie atunci când lucrurile nu merg bine și îmi este greu să mă deconectez de problemele vieții. Este un refugiu al meu și al nimănui altcuiva. Este momentul când lucrurile din viața mea capătă sens. Atunci simt cu adevărat magia.
Cred că toată lumea este de acord cu mine când spun că există momente în viețile noastre când putem spune cu adevărat că ne simțim bine, aceasta fiind și cheia succesului în definirea acestui plan b.
Fiecare trebuie să caute în sufletul lui emoția și să înțeleagă cum ea se naște și cum se manifestă. Emoțiile sunt calea către suflet și cunoaștere și dacă le înțelegem reușim să construim PLANUL B – starea de bine la care ne întoarcem de fiecare dată când lucrurile nu merg cum trebuie, când totul este gri, când rețetele de succes se dovedesc a fi ineficiente.
Un exemplu care ne-ar putea face să înțelegem mai bine este acela al lui Marcel Proust care povestește în romanul “A la recherche du temps perdu” – “În căutarea timpului pierdut” momentul în care, bătrân fiind și chinuit de probleme, mănâncă o “madeleine” care îi trezește cele mai frumoase amintiri din copilărie, când mama lui îi facea aceste prăjituri, simțind același miros și gust ca și cele ale mamei sale, dar mai ales, aducându-l în starea de bine pe care o simțea în copilărie.
Această legătură dintre gust, miros și stare este atât de elocventă și de reală încât lumea înconjurătoare se transformă și magia copilăriei ne inundă ființa, aducându-ne zâmbetul pe buze.
Cred că aceste stări de siguranță, confort, plăcere și bună dispoziție trebuie căutate de fiecare dintre noi și cultivate continuu – eu numesc asta PLANUL B.
Dacă o prăjitură făcută de mama sau poveștile bunicilor sau compania copiilor și/sau a partenerului de viață sau mersul la biserică sau călătoriile sau sportul sau pur și simplu solitudinea sunt lucrurile care vă fac să vă simțiți bine, în siguranță și vă oferă plăcere, atunci nu ezitați să faceți aceste lucruri.
Întoarcerea la lucrurile simple aduce bucurie!
O zi minunată tuturor!