Ce-i în gușă și-n căpușă

Este sinonim cu a fi SINCER și așa cum am promis în articolul anterior vreau să ofer o perspectivă personală asupra acestui domeniu, ca un final al seriei de articole dedicate FERICIRII (Câți bani îți trebuie să fi fericit?, 3 atribute esențiale ale fericirii!, Ce înseamnă pentru tine să fi în siguranță?)

Eu am fost SINCER toată viața cu toată lumea și am considerat și încă consider că este lucrul corect pe care toată lumea trebuie să îl facă.

Toate bune și frumoase în relațiile cu prietenii, cu familia, cu rudele, la activitățile de recreere cu ceilalți oameni cu care se interacționează…. până am ajuns la relațiile profesionale. Aici totul e pe dos și nimic nu te salvează de la dezamăgire și tristețe dacă ești sincer. Mi-am epuizat multe resurse ca să pot înțelege de unde atâta ură și prostie în capul multor oameni, la locul de muncă. Până la urmă am reușit să dezleg misterul, dar povestea este una lungă iar concluzia finală a fost că cel mai bine ar fi să plec în altă țară că aici nu ai sorți de izbândă.

Am concluzionat că a fi sincer în România este un lucru epuizant, că românul este greu de convins că tu nu vrei să furi nimic de la el, ba mai mult, ai putea să oferi sprijin, chiar gratuit…..

“Hai, mă lași cu vrăjeala …”

Astea sunt cuvintele care se subînțeleg din privirile dragilor compatrioți, care sunt ferm convinși de complicitatea ta la o conspirație universală, mai așa cam ca și asta cu COVID-ul.

Bineînțeles că nu pot să generalizez, pentru că sunt și foarte mulți oameni pentru care sinceritatea este o virtute de care nu se leapădă și continuă să spere că se va schimba ceva.

De multe ori am impresia că această schimbare are o evoluție similară cu cea a universului, adică abia dacă percepi că ceva este diferit de la o zi la alta. Este destul de descurajant să fi lipsit de speranță și să continui să visezi cu ochii deschiși. Problema a apărut datorită globalizării și vitezei de circulație a informației și a oamenilor în consecință. Te face să fii invidios pe ceilalți care o duc mai bine decât tine și te determină să încerci ceva…. măcar și așa, de amorul artei.

Eu mi-am exprimat întotdeauna părerea și am fost vocal în grupurile unde activez dar asta nu înseamnă că m-am simțit confortabil de fiecare dată. De cele mai multe ori a fost greu iar lumea te judecă cu un fel de milă – ia uite-l și pe băiatul ăsta, păcat de el că se consumă așa degeaba. Are el dreptate dar cui îi folosește?

E, uite că mie îmi folosește!!!

Pe mine, această sinceritate mă face să mă simt normal. Este o forță interioară pe care eu nu o pot împiedica să își facă apariția și pe care eu încerc să o fructific în cel mai bun mod posibil.

Am realizat că dacă spui adevărul lumea nu te poate contrazice ci doar compătimii și de aici a venit pentru mine, cheia fericirii.

Într-un fel sau altul toți suferim cumva, atunci de ce să nu sufere și ceilalți – ascultând ADEVĂRUL din gura unui “idiot” ca mine, plin de păreri personale, care mai de care… dar toate adevărate!!!

Acest lucru m-a eliberat!

Dacă ești atent, o să realizezi că în jurul tău mai sunt o grămadă de “idioți” ca tine, dar care sunt mai timizi și stau ascunși, dar care, din când în când, mai dezvăluie câte un zâmbet aprobator la ceea ce ai tu de spus.

Această sinceritate față de tine însuți este calea către fericire. Mai poate fi definită și ca o lipsă a conflictului personal. Este calea naturală interioară. Aici nu sunt piedici de niciun fel, totul curge natural și tensiunile se dizolvă încet.

Desigur că apare și critica socială, dar atunci trebuie să te îndrepți către cei care îți seamănă și care îți înțeleg lupta interioară. Ăsta este un lucru foarte greu de realizat pentru că acest sprijin trebuie să vină din vecinătatea imediată, adică de la partenerul de viață, dar de multe ori nu este așa. Mai sunt și grupurile de sprijin care vin în ajutor, doar că românul nu este obișnuit să își exprime părerile personale în public…..

Înainte de final vreau doar să vă reamintesc că fericirea este ceva personal, că ograda vecinului nu oferă niciodată cea mai bună soluție, iar sinceritatea față de sine aduce numai și numai beneficii și bucurii, așa că…..

Ce-i în gușă și-n căpușă” este o soluție eficientă și la îndemână!

O zi minunată tuturor!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.