ONG-ul mediocrilor

Cu toate că are mai multe definiții, iar prin titulatura sa indică o delimitare clară de zona guvernamentală, eu vreau să merg mai departe și să extind sfera de responsabilitate și asupra politicului.

În fond și la urma urmei, nu ar trebui ca toți politicienii, de ce culoare or fi ei, să se comporte ca și cum ar servii interesul suprem al populației? Cam așa se explică și existența ONG-urilor…..că din cauză că politicienii nu își fac bine treaba, vine cineva (ONG-ul…..) și zice că ajută cum pot și ei la înfăptuirea binelui suprem.

Dar cum BINELE este un principiu, drept urmare foarte subiectiv, nouă ne vine greu să înțelegem de ce ar mai exista ONG-uri dacă tot avem o grămadă de politicieni…… Ăștia ce să mai facă, dacă tot vin alții și le fac treaba?

M-am ferit să scriu despre politică și politicieni cât am putut de mult, dar cum sfârșitul de an a fost acaparat de aceștia m-am simțit dator să ofer o perspectivă personală despre ceea ce vad eu și cum înțeleg eu lucrurile.

…. Dar cum eu urăsc ipocrizia, nu doresc să ridic piatra de jos și să arunc cu ea pentru că, oricât de dureros ar fi, trebuie să recunoaștem că toți acești “aleși” provin din societatea din care provenim și noi, pe care am modelat-o și noi și de care nu trebuie să ne lepădăm cu prima ocazie care se ivește. Este adevărat că la noi sunt multe ocazii, dar e mai bine să fim cumpătați și să privim lucrurile obiectiv.

Sunt mulți cei care pot face ceva, dar le este prea lene să facă un efort minim, că e el legat de votare, de un comportament civilizat pe șosele sau cu vecinii de pe scara blocului, de aruncat gunoiul selectiv……. și lista e lungă.

L-am înjurat pe Silviu Brucan atunci când a spus că ne trebuie 20 de ani după revoluție până la democrație. Inclusiv eu am zis că e nesimțit și că nu crede în valorile naționale. Din păcate, el s-a dovedit a fi un optimist, iar cei 20 de ani de care vorbea s-au transformat în 30 și nici acum nu știm ce e democrația……

Am zis că vin generațiile următoare și schimbă ceva….. Deși este hilară afirmația, nu este deloc amuzantă! – nu s-a întâmplat nimic….

Am citit din întâmplare un articol despre părerile unor mari români ca Mihai Eminescu, Dumitru Drăghicescu sau Emil Cioran, despre români în general și am realizat că țara asta nu are scăpare de la mediocritate…….. nu-i cine să ne scape de prostie și îngustime…….. răutatea și trufia este cultivată peste tot……. dar ce e mai rău este că…….. vrem să stăm în mocirla colectivă, în loc să luptăm individual, atât cât putem, să fim noi înșine un exemplu!

Măcar să asculți cu calm și să îți spui părerea personală!…… Să nu taci, ca să nu te faci de rușine față de ceilalți!

Pe mine asta mă doare cel mai tare….. că tăcem chiar dacă ar trebui să spunem ceva! Că lăsăm toți nebunii să facă ce vor, fără ca noi să le spunem că e greșit!

Din păcate, nu avem scăpare…..! Vom fi în cel mai bun caz mediocri, așa ca și cei pe care i-am ales (sau nu… pentru că nu am fost la vot) să ne conducă și să formeze ceea ce eu am asociat cu un ONG.

Spun asta pentru că eu nu am reușit să văd calitatea cetățeanului român mai departe de lupta lui față de nevoile zilnice sau, poate puțin mai mult, pentru o dorință de explorare a ceea ce este nou și inovator, dar fără o transformare a atitudinii personale pentru ceea ce este nou și inovator. Știu că sună paradoxal ceea ce spun, dar intențiile nu sunt urmate de acțiuni și de transformări. Ne mulțumim să observăm ce este în exterior, fără o minimă autocritică.

… totuși eu am decis să nu fiu trist și să fac tot ce pot eu ca să atrag atenția așa cum știu eu…. prin faptul că îmi spun părerea personală, indiferent dacă cuiva îi place sau nu!

De cele mai multe ori, cei cu care sunt în dezacord, eșuează în a prezenta argumente rezonabile pentru diferențele lor.

…. așa că nu sunt trist, că m-am obișnuit cu ei, dar nu îi las să creadă că idioțeniile lor au trecere în fața mea!

O zi minunată tuturor și la mulți ani!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.