Criza vârstei mijlocii la bărbați….

Ca un bărbat de vârstă mijlocie ce sunt, am observat că apare o nevoie de schimbare în viață. Așa mai pe la mijlocul vieții.

Mulți o numesc criza vârstei mijlocii, alții realizarea autocunoașterii.

Se pare că, deși credem că suntem stăpâni pe viața noastră, că suntem perfect capabili să fim coerenți și logici în acțiunile noastre, totuși ceva se întâmplă pe la mijlocul vieții și nu înțelegem exact ce anume…..

Crizele apar din cauza conflictelor noastre interne.

Cine este destul de inteligent și curajos să înceapă o explorare a propriului SINE și să încerce să înțeleagă forțele care sunt în spatele acțiunilor, acela, putem spune că, este pe drumul cel bun spre autocunoaștere.

Există și pentru aceștia un DAR? Să nu piardă legătura cu realitatea…

Dacă, din păcate, au pierdut-o, putem vorbi de cea de-a doua categorie, a acelora care autocunoasterea le va fi veșnic străină și se vor cufunda într-o serie de manifestări cât se poate de diverse….

Îmi cumpăr o motocicletă, o decapotabilă, haine de firmă, mașină sport, vacanțe extravagante sau…..

…. Sau, pun în practică toate fanteziile sexuale, care au fost refulate o viață întreagă din diverse motive.

Ceea ce influențează într-o mare măsură această criză este STAREA MATERIALĂ.

Dacă starea materială este bună, atunci apar acele manifestări menționate mai sus, dacă, din potrivă, ea nu este bună, atunci observăm o regresie și mai puternică….

Cumva, psihicul nostru înțelege că este momentul schimbării. Lupta personală va lua o altă formă, care cuprinde toate nivelurile, de la cel spiritual la cel material, de la moral la imoral….

Mulți pierd contactul cu realitatea într-o așa măsură încât efectele acțiunilor lor devin ireversibile. Păcatele sunt prea mari pentru a putea fi iertate. Decăderea este noul prieten…. Regresia se adâncește, viitorul capătă o nuanță cenușie iar speranța este doar o idee teoretică.

Acum, ar fi incorect să spun că totul se întâmplă în absența influenței feminine.

Aici nu îmi pot exprima opiniile, ele fiind foarte subiective și poate limitate. Totuși spun că nu există fum fără foc… Cine a fost primul? Oul sau găina?

Ce pot spune, totuși, este că bărbații trec prin această criză existențială în căutarea liniștii sufletești, a împlinirilor personale, profesionale, împlinirea viselor și fanteziilor…

Este o perioadă destul de dificilă atât pentru familie cât și pentru persoana în cauză. Este nevoie de un spijin moral consistent și constant pentru a putea depăși momentul. În multe privințe fenomenul seamănă cu cel al adolescenței, când nimeni nu te înțelege cu adevărat iar tu te simți mai singur ca niciodată.

Psihicul nostru conține și inconștientul care își face apariția câteodată, din păcate nu în cea mai plăcută formă.

Pentru asta nu este bine să judecăm pe cel de lângă noi în termeni categorici, de bun sau rău. Tangoul trebuie dansat până la capăt, altfel își pierde farmecul care l-a făcut celebru. Aici mă refer la amintirile pe care le vom acumula de-a lungul vieții și care ne vor face bătrânețile mai ușor de trecut!

Fiți pozitivi și încrezători!!!

O zi minunată tuturor!

2 Comments

 1. Simpatică analogia cu tangoul. Chiar am zâmbit. Da.. e o perioada care isi lasa amprenta asupra tuturor.. indiferent daca trecem sau nu printr o criza a vârstei. E greu sa acceptam ca masurile luate pt limitatea pandemiei ne afecteaza.. dar…daca reusim sa fim sinceri cu noi, vom recunoaste asta. Ne poate afecta negativ… intr o proportie mai mare sau mai mica..sau pozitiv. Depinde si de multe alte variabile.

  Like

  1. Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
   Trăim o perioadă a schimbării iar noi suntem actorii… Tot ce trebuie este să îmbrățișăm schimbarea… Cât se poate de pozitivi!!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.