Flavia Giurgiu – povestea și tristețea unei actrițe… din România…

Cu țara noastră ce raporturi aveți? Se iubește, se urăște, se iubește-urăște? De ce s-a rămas aici, de ce nu s-a emigrat? Sunt planuri de despărțire de România? Detaliați.

Am iubit, am urât, acum mi-e milă, mi-e milă și mi-e ciudă. E ceva stricat în sângele nostru. Altă explicație nu am.  O vreme m-am gândit că pot lua o atitudine prin artă, prin ce fac.  Proiectul la care ar trebui să lucrez acum vorbește despre
”being an artist in the modern world, being an artist in Romania”. Nu pot să înaintez. Nu pot să mă detașez de contextul nostru. Am făcut și proiecte sociale și feministe și despre problema cutare sau cutare, în momentul ăsta nu mai pot. E atât de sinistru contextul nostru actual încât mă deranjează să îl mai menționez dar mă și blochează. Nu pot să mă gândesc la artă în prezența pâclei care e tot timpul peste noi. A fost dintotdeauna dar acum e deja penibil. Being an artist in Romania? Despre ce să vorbesc?

Viitorul României cum îl vedeți? Unde vedeți țara noastră peste – să zicem – douăzeci de ani? Dar actrița Flavia Giurgiu unde o să fie?

Eu văd țara noastră liberă. O văd având probleme de rând dar civilizate. Faptul că ajungem mereu în același punct mă face să fiu reticentă. E ceva în  origini poate. Ce e în neregulă cu noi? Sunt popoare care au crescut din cultura lor, țări care s-au reconstruit după ce au ajuns o ruină, state care au luat naștere târziu și au progresat, noi de cine ne amintim? De Caragiale care a vorbit săracul tot despre moravuri și probleme, despre artiști importanți care au plecat din țară, care sunt mai apreciați in Istorie în afara țării, despre artiști care și-au renegat originea mai apoi, desigur cu excepții, însă cine suntem noi? Ce ne reprezintă de fapt? Care e ponderea de substanță a populației noastre? În douăzeci de  ani actrița Flavia Giurgiu vrea să se ocupe cu arta dar în douăzeci de ani să vorbească în artă doar despre neputințe, nu vrea.

Nu mai avem noi actorii de altădată, spun cei care n-au mai fost la teatru din 1992, toamna. Mai avem noi actori așa, ca altădată? Cum e generația dumneavoastră, Flavia Giurgiu? Recomandați-ne niște nume spre care să privim cu nădejde.

Cred că avem o generație deschisă și creativă care vrea să scape de stereotipul ăsta cu actorii de altădată. Știu foarte mulți actori buni dar nu cred că pot să fac o listă.

Este Flavia Giurgiu implicată social, civic? Merge la vot? Protestează? Ce face?

Este. Da pentru toate variantele. Merge la vot, protestează, este la curent cu tot ce se întâmplă, aduce în discuție problemele astea în spectacolele ei, se contrează, face scandal, își spune punctul de vedere și acum a obosit puțin.

Cuvânt de încheiere, povață către tineri. Ce le transmite Flavia Giurgiu celor care vin din urmă?

Of, îmi vine să le zic ceva urât,îmi vine să le zic că realmente noi putem schimba ceva,  dar să-și vadă de drumul lor, mi-e teamă că nu prea sunt multe de schimbat acum. Dacă pot să plece să plece. Eu am avut șansa să plec. N-am plecat. Nu mi-a părut rău. Acum sunt tristă. Să încercăm totuși să fim pozitivi, nu naivi, pozitivi.

Aceasta este o poveste care trebuie spusă de mii și mii de ori….până ne saturăm de ea și, într-un final, va fi altfel…cu un final mai frumos. Un moment al schimbării!!!

O zi minunată tuturor!

Acesta este un articol preluat și realizat de Andrei Crăciun 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.