Știați că au fost efectuate o serie de experimente psihologice celebre, însă deloc etice?

Experimentul Milgram

Psihologul Stanley Milgram a încercat să înțeleagă cum pot participa oamenii la o serie de fapte oribile, precum Holocaustul. A dedus că oamenii sunt adesea înclinați să se supună unor personalități autoritare.

Participanții aveau impresia că luau parte la un studiu privind memoria. Fiecare probă era efectuată de două persoane, un “profesor” și un “învățăcel”, însă întotdeauna una dintre persoane era actor. Rolurile au fost astfel distribuite încât participanților reali li s-a atribuit numai rolul profesorilor.

Cei doi erau plasați în camere separate și “profesorului” i se spunea să aplice șocuri electrice de fiecare dată când primea un răspuns greșit. Șocurile creșteau în intensitate. Actorii începeau să se plângă, iar la un moment dat se auzeau chiar strigăte disperate.

Milgram și-a dat seama că majoritatea participanților urmau ordinele de a continua să livreze șocuri electrice în ciuda disconfortului evident al “invațăceilor”. Dacă șocurile electrice erau reale, ceea ce nu a fost cazul nicio secundă, la tensiunea electrica respectivă, “ucenicii” ar fi fost uciși.

După ce li s-a spus participanților despre ce era vorba de fapt, studiul nu a facut decât să îi afecteze din punct de vedere psihologic.

O zi minunată tuturor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.