Despre inteligența emoțională

Inteligența emoțională se referă la abilitățile de a observa, evalua și controla emoțiile și este cunoscută sub numele de coeficientul EQ (emotional quotation) sau EI (emotional intelligence). În timp ce unii cercetători susțin că acest tip de inteligență este înnăscut, alții sunt de părere că anumite aspecte pot fi învățate și consolidate prin experiență.

Cei ce au un coeficient ridicat de inteligență emoțională identifică rapid stările emoționale ale celor din jur și își folosesc abilitățile în anticiparea evenimentelor, în încercarea lor de a aplana conflicte și a oferi susținere morală acelora ce se află pe o poziție dezavantajoasă.

Iată care sunt caracteristicile de bază ale persoanelor înzestrate cu inteligență emoțională la un nivel ridicat.

  • Persoanele care au un coeficient EQ mare sunt bune ascultatoare, dar se exprimă mai greu, fiind foarte perceptive la emoțiile persoanei cu care se află în dialog.
  • Cei cu abilități avansate pe plan emoțional sunt mai perspicace, în ciuda faptului ca sunt mai rezervați în mediul social.
  • Își gestionează emoțiile foarte bine și își controlează foarte bine reacțiile, dând dovadă de diplomație.
  • Au un simț al umorului bine dezvoltat și, deși sunt adesea rezervate, persoanele care au un coeficient ridicat al inteligenței emoționale au tendința să transforme totul într-o glumă, trecând mai usor peste eșecuri.
  • Acceptarea criticilor este, de asemenea, un aspect important al inteligenței emoționale, de care persoanele cu un coeficient EQ ridicat se bucură. Acestea asculta atent opiniile celorlalți și sunt dispuse să accepte punctele de vedere diferite, fără a se simți ofensate.

O zi minunata tuturor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.